sudi sudikanlah ziarah :D

Wednesday, 28 May 2014

 assalamualaikumm .;)
sekarang da bulan mei.dah nak habis pon bulan ni .alhamdulilah aku dah hampir sebulan mnjadi pelajar tigkatan enam a.k.a program persediaan universiti (ppu 1 ihsan) di smka shams :D aduh skolah lame balik...5 tahu da mutut ilmu di situ. pmr,spm ;) .pmr straight a, spm aku kntoi skit.sbb aku dapat 6a.cume rase jugak puas hati sbb aku dapat 5A+ 1A-. well sbjek aku a tu mmg sbjek bcejela,sbb mmg lmah sains.huhu.


BAHASA MALAYSIA                               A+
BAHASA ARAB                                         A+
PENDIDIKAN ALQURAN SUNNAH       A+
PENDIDIKAN SYARIAH ISLAMIYAH    A+
SEJARAH                                                    A+
MATEMATIK                                              A-
BAHASA INGGERIS                                  B+
FIZIK                                                             B
KIMIA                                                          C+
BIOLOGI                                                    C+
MATEMATIK TAMBAHAN                       C

HAAAA.dan bgitulah resulyt spm aku ,tak brape cntik mcm pmr.9a =).tape its okay.aku puas hati sbjek yg aku leh skor dapat A+ smuenye,alhamdlilah..sbgus mne atau selemah mne pon aku rase result aku ni,,aku tak dapat u ;(( tp alhmdlilah skali lg aku tak rase sdih ;DD .sbb kalo ak dapt diploma atauasasi yg ak tak minat ak tak nak prgi ,so bile tau tak dpt u ,,mungkin lbih mudah tuk aku rase yakin bg mnruska prjuangan dalam tingkatan enam ni ! hohoho. alhamdulilah aku daftar awal tingkatan enam,actually aku dapat matrik .so automatik tak dpt tingkatannnnn enam tp aku mmg tegas dan sebulat hati tanak truskan bidang sains . jgnla pisang brbuah due kali ! dlu aku tanak aliran sains ,just msuk sbb pilihan kluarge dan tgokla result spm ak tuk bidang sains tu...aku dah cube buat shabis baik... huhu.skang aku nk truskan dlm bidang yg ak boleh skor ! alhmdlilah mak ayah aku bg ak buat kptsan sndri . mak ak mnyesal pkse ak msuk aliran sains dlu...tp ak tak rase mnysal pon ! asalka skarang ak da mule mngorak langkah bru ! aku akn msuk u jugak satu hari nnti tok smbg degree ! mungkin tak dpt mssuk awal mcm kawan2 yg dapt asasi or diploma but i will continue my journey for degree in university ! target UNIVERSITI MALAYA DAN UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA !! IN SHAA ALLAH MAAA TAUFIQ WANNAJAH ;))

so pesan akk kalo ade junior yg bce,,just tok spm ,,target dan cbe dptkan A bnyak,sbb mmg sengit nk msuk u skang.lbih2 lg lak kalo yg nk smbg bidang yg mmg berat mcm law or medicie dll..sbb dlu akk isi upu ,,just isi bidang sastera je ,,,dgn harapan dptla sbb sbjek yg dpt A+ tu da strong,tp tak dpt pon,huhu,mmg merit tu pnting...kalo korang aliran sains ,mstila sbjek sains pon bgus ! sng cite dpt straight a jela sng! t smue u nk korang .hahaa lulz..lg 1 brsiap sediala dripd skang tok mnghdpi tmuduga.sbb akademik bkn smate2 mate nk msuk u tu,,kbranian,kbijaksanaan mngawal situasi ,personaliti yg mnarik jge pnting !! okee gudluckk ;)) 
so my target tuk stpm ,,in shaa Allah nk jd pelajar trbaik stpm la ! blas blik spm aku tu ! grrrrrr
sbjek stpm yg aku amik skang ialah 




PENGAJIAN AM 
SEJARAH
USULLUDIN
SYARIAH
B.ARAB


OKAY,,IN SHAA ALLAH DGN HARAPAN TUK SEM 1 ,2 ,3 AKU AKN DPT 4.0 POINTER !!
KUNCINYA FOKUS DAN USAHA USAHA USAHA ! dah ckopla pndang zaman kgmilangan or kjatuhan ..just turn over a new leaf . <3 tak lupe jgk  MUET !! AK TAKOT YG NI SBNARNYA ! AK KNE CPAI TARGET BAND 3 ... TP COURSE LAW YG AK NK AMIK MUST BAND 4 ! I WILL TRY MY BEST ;) ^_^

Saturday, 10 March 2012

AMANAH DALAM BERSAHABAT ^_^

gambar hiasan ^_^
warga ihsannianz 2010 :D
lawan bagi amanah ialah khianat !, iaitu salah satu ciri kemunafikan dan secare langsungnye termasuk dalam ciri kekafiran . bahasa inggeris disebut sebagai betray dan perbuatan ini adalah hina di sisi Allah ! memperkatakan tentang amanah ini sebenarnya adalah sesuatu yg amat luas skopnya. ambil 1 sahaja contoh yg rapat dgn kita iaitu AMANAH DALAM BERSAHABAT .SEBELUM DTGNYA JIWA UNTUK BERSAHABAT, Islam telah menggariskan beberapa sifat untuk memilih sahabat ! dalam riwayat al bukhari dan muslim, drpd abdullah bin masud r.a. , NABI SAW pnah bersabde yg bermaksud ,,  "sesiapa yg mengasihi sahabatnya maka kasih sygnya itu akn mendorongnya melakukan amalan yg sama dgn sahabatnya. abu sulaiman darami rahimullah berkata ,                                                                           " jangan sekali kali kamu bersahabat melainkan orang yg mempunyai dua sifat ini ,
  1. DIA DAPAT DIAJAK UNTUK BERSAHABAT DALAM URUSAN DUNIAMU DGN JUJUR
  2. DIA DAPAT MENAMBAH KEMANFAATAN DIRIMU UNTUK URUSAN AKHIRATMU.
  3.  
"JIKA KAMU SUKA BERSAHABAT DGN ORG YG BERSIFAT SELAIN DARIPADE ITU , MAKA PASTILAH KAMU SEORANG YG LEMAH AKAL FIKIRANNYA "
 
jadi sebagai seorang mukmin yg memegang amanah Islam dlm kehidupan, bawalah sahabat kita ke arah kebaikan dan sentiasa mengikut panduan yg ditetapkan dalam syariat, usah berlebih juga usah berkurang. Insya-Allah !!
 
 
 
 
 

assalamualaikum ^_^

hai hai ! bertemu kembali ,, emm aku tadela rindu sangat nak bukak fb n blog ni, bhahahaha.
emmm 1 kejutan gak bg aku ,, sebab sebelom ni ,kalau blik ,msti nak tatap fb n blog ! hoho
sekarang ni ,semue plajar skola cuti seminggu ,, n mcm biasela cikgu yg prihatin memberi kami bekalan sempene percutian untuk mengasyikkan lg percutian kami dengan set lengkap CUTI CUTI SHAMS !! BES2 ! hahahahahahahah . !! emm aku tak buat lagi ponn ,, tapi aku bersemangat plak nak senaraikan kje skolah ! oke tengok baik2 !


  • bahasa malaysia - peribahase ade 10 soalan !
  • bahasa inggeris - composition ! karangan plak,, huhu
  • pqs - buat latihan berdasarkan tajuk yg telah dipelajari ,,ade 14 tajuk !!
  • fizik - kertas kembara ilmu !
  • biologi - nota enzim bab 4 !!
  • add math - latihan 2 bab !
  • math mode - latihan 4 bab !
  • b.arab - kertas kembara ilmu !
  • sejarah - esei bab 1!
kimia un ade ,, tapi da siapkan kat skolah ,, psi je tade ! hoho . aku akan laksanekan amnah ini mulai mlm ini ! nak siapkan paling lambat hari isnin !! hahaha boleh ke ??? cabaran niii ,, papeun unline tak lupe gak ! muehehhee.

Monday, 6 February 2012

PERGULUNGAN SEBELUM SEBULAN MENINNGALKAN RUMAH ^_^ haha

ceh ceh ! post title tak leh bla !! macam nak debat plak ! hehe .
cakap pasal debat ,, aku terjumpe video ni,, hehe, hensemla gak,, sape junior budak skola ni ?? bhaha. bgtau aku tau ! hehe. besla jd pendebat ni,, aku ade audition debat arituu ,tapi tak dapat pon,, lgpon die nk pilih sorang je.. emm ,,aku da la mmg tade pengalaman dalam debat2 ni ,,akk ni komen ,sore aku da oke daa, cume keyakinan diri kene mantap lg !! huhu ,oke oke , tapi kan kebaikan debat ni mmg bnyakla ,, korang tau tak ape kebaikannye ?? meh2 aku cakAp ! ahahaha
  1. KITA AKAN LEBIH BERANI CAKAP DI HADAPAN !! 
  2. KITA AKAN LEBIH BERANI UNTUK MENYUARAKAN PENDAPAT !!
  3. KITA AKAN LEBIH YAKIN DENGAN KEBOLEHAN DIRI SENDIRI !!
  4. KITA AKAN LEBIH BERANI UNTUK MENEGAKKNA PENDIRIAN DIRI SENDIRI !!



haha dah semue "kita akan lebih berani " ! bila mau habis !! 

 jempot2 tengok,, mungkin leh bg inspirasi kat korang !! tak kisahla die debat hebat ke takk kan ,tp kebolehan orang ,kne la hargai ! sekurang kurangnye kite berani cube !!

cakap pasal berani cube ni , aku teringat plak time ujibakat tu, mmg aku kecot kodddd ! hahaah, emmm ,aku naak tarik diri da ! tapi ,aku rase aku mcm pengecot plak kalo tarik diri !!!! aghhhh ,tanak jd ppengecot !! meh aku cakap lg , TANAK JADI PENGECOTTTT !!!1 SO ,akhirnye aku cube gak,, puas hati aku bile da di test oleh abg n akk tuu , yg penting aku cube !!!
emmm haahhahahahahaa ! senanye nak post bnde lain,, bende lain lak aku citeee ! hahahaa


ni ,, aku kan akn tak balik sebulan nii ,dok asrama la katekan, aku nak jadi pemblogger yg aktif nanti !! so ,cuti bulan 3 aku baru dapat blik umah ! n msti aku nk post mcm2 ! insyaAllah yg bermanfaat ! oke laaa, salam sayang buat kalian ,,

KITA BERTEMU DAN BERPISAH KERANA ALLAH ^_^

tolak jauh jauh !! hhe

ASSALAMUALAIKUM :D :D jawab jangan tak jawab...... hehehe

sebenarnye tade bende un nak citeee, tapi rase macam nak jugak post sesuatu ! actually aku teringin nk jadikan blog aku ni tempat berkungsi ilmu... bukan nak cite hal aku jee, aku pon boringg ! hahahaha
eh eh asal tulisan senget ni ??? hahah soklan bodoh , tapi kan ,kalo kite tulis kat kertas tuu n kalau tulisan kite senget mcm nii ,mak kawan aku cakap ,diri kite un senget ,jiwa kacau ! haahahhahaaaa
eh eh skang aku tak jiwe kacau tau ! alhamdulilah aku tenang ,, cewahhhhh , emmm ,maybe bile aku da sedie n ckop ilmu ,aku nk masukkan risalah n article bermanfaat kat dlm blog ni , insya-Allah, aku un kurang sumber, n aku ni baru nk aktif berblog , muahahaa, ni haa cerite hari ni , aku nk kungsila pasal sesuatu ni .. dulu ,hobi aku kan, beli dan bace novel !! haha ,terbaikk kan ?? tapi sekarang ????? sori to say lah kan , aku da tak beli novel lg ! da tak bace novel lg ! *tapi aku nk abiskanla bce novel yg las beli . mueheehhehe .entahlah ! bile aku da 16 tahun ni ! ehem ehem pade 27 JANUARI !! aku da tak minad plak nk bce novel ni . n aku ni kalau beli novel ,mnela nk beli yg islamik2 uh ,msti nk cintan cintun punye ! huhu .so aku bru realise yang lagi bnyak keburukan daripade kebaikannye, tu untuk akula , tak tahula bg korang , okela selagi korang boleh manage mase nk bce novel n belajar , minat masing2 , tp tak dinafikan yg korang bce novel ,msti nk abiskan secepat yg mungkin kan !! so msti da tinggalkan nk buat kje skola bagai , sorila kalau aku pikir negatif plak,  heehhe  ,but mungkin ade yg terase. . so aku amik keputusan ,aku da mule nak beli buku2 ilmiah , buku yg "berat2" sikit , n semestinye bergune untuk meningkatkan pengetahuan semase aku n mcm2 lglaa. bhaha, insya-Allah , semoge Allah permudahkan , emm ,selain tu ,aku ade juin GOODREADS !! KORANG CARI JE KAT GOOGLE ! haha, kat situ , kite leh kungsi2 buku ngan kawan2 lain , jike kite tertarik ngan bku2 kat situ ,kite leh beli kat kedai ! kalau korang tak paham nk gne mcm mne , leh tnye aku ! hehe . dlu aku main tekan2 je , pas uh biasela !tengz la kepade TENGKU NURHANIS HAZIRAH yg mengenalkan aku dgn goodreads nii . i am loved it . muehehe. n kat skolah , aku ade kawan lelaki yg satu2 nye suke bce bku jugak ! haha , n die jd my perst friend kat gudread tu , tq2 :D AMIRUL HAZIM !! emm k laa tanak cakap panjang lg , meh kite cuci mate dengan gambar2 kenangan novell yg aku ade kat umah . tinggal kenanganlaa nmpaknye ,aku takkan beli novel lg . . . huhu

banyak banyak novel tu (banyak ke ?? 16 jee ) hahaa , aku paling gemar
AKU YANG KAU TINGGALAKAN : ALINA HAIZAR !!
novel yg tu mmg bes !! bes bes !!! hahaahahhahaha .

p/s AKAN DATANG AKU LETAK GAMBA2 BUKU ILMIAH PLAK TAU ! MUEHEHEHEH
THE END ::D

ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAH :)








Saturday, 4 February 2012

bila da selalu gembire, kesedihan dtg menyapa,

asslamulaikum :) entry hari ni bnyak sedihla. senanye tanak cite bnyak2la. ckopla korang tau aku sedih . hehe. sedihkan bila kite da ade peluang depan mate, tp orang tanak hargai peluang kite tu ,malah halang aku dripde terus dapat bnde berharge tuu  , okela , hari tu aku da berkorban daaa. ade hikmahnyee, sekarang un kene lg???! huuhuhuh bnyak sedihlaaa. sabar jela kann, aku tau ,satu haru nnti ,ape yg aku tak dpt sekarang ,segale peluang yg aku da tolak skrang , akn diganti dgn kejayaan 11  A+ spm 2013!!! okelaaa. tu je mau bilang , hehe, mehla tgk2 gamba. heheh , gmba2 ni sebagai pencuci mate je. tade kne mengena ngan entry kali ni . hoho

video
haissshhhh 2 kali da aku post video ni , tak leh nk tengok jugak ,ayoyo ,manyak errorla. haha . ruginye korang tak dapat tgk karya aku ni , hehehhee.
mehla tgk video yg ni plak !

hahahahahaha . apesal la muke2 ni jd cover,, hahahah tak kisahlaa, ni la video batch kami yg tergempak , karya hamdi . hehe. terbaiklah hamdi !
ONCE A SHAMSIANS , ALWAYS A SHAMSIANS
AKU SAYANG IRUSE BANGAT2 ! HEHE

YEAHHHHHHH !
aku sayang SMKA SHEIKH HAJI MOHD SAID !!
tawaran sbp udah ku tolak jauh2 ! jumla warge iruse kite bnggekan shams untuk spm 2013 !! insya-Allah

sajian minda :D :D :D

video
  hahhahahaah ! sape nak angkat bakul kalau bukan diri kita sendiri :) ::)

istimewa ~ saye sayang awak ^_^

                       ANJEEEE SAYANNGGGGGG :D

yeahhhhh ! assalamualaikum :D tengok tengok ! sape yg baju putih tuu ?comel kan ?haha .
name die syaqiela :D   syaqiela amirah syafiqah bt. shaiful azlan <3 <3<3 .
siapelah die ni pade saye ?haaha . totally bukan adik angkat ? kenape er, da rapat je nk berangkat angkat ? oh , aku bukan mcm tu . kalo tak jd adik angkat pon ,aku tetap syg die mcm adik aku sendiri gak !! eh aku ade adik ke ?? ank bongsu kodd. huhu . boring , haha . alhamdulilah dok asrama, ade ramai adik junior, emmm , kitorang kenal tahun 2011 !! pnggil die anje sebab like she said ,aku ni da jd antare org yg boleh pnggil die anje , heehehee. bangge kod, hehe . anje adik usraah atiqah hapizi . die selalu dtg dom kitorang n then terus rapat . kite selalu kongsi masala . anje jgn simpan2 lg tau ! luah kat akk , huhuuhuh . masalah mmbuat hidup kite mnjadi lebih hidop !!




haaa, yg purple tu la atiqah hapizi . my ex dormmate , sedeh gak ar berpisah taun ni ,sebab die da dom lain ,huhu . n die ni merangkap akk naqibah anje !!! emm cume taun ni ,anje dapat akk naqibah lain . akk syiqin :) tape2. jauh dimate , dekat dihatiii <3 .



 hahahha nampak tak ape yg aku nmpak ??? haha . soklan kurang cerdik plak .hehe . ni lah hadiah daripade anje !! haha kuning kan ! mmg feveret akula , hehe , tengz bangat2 :D dlm tu ,ade keychain , gule2 , gambar anje n bintang bintang begemerlapan , haha ,sweet2 ! suke2 ! elie kebintang :D hoho



comel kannnn ??haha , aduh , tak habis2 nk puji ! hehe , nak buat acano , dah suke , hehe ,


thank you anje ! i love u so much ! ukhwah sejati until jannah abadi :D



Friday, 27 January 2012

sweet mweet dengan andaa :) kawan baruu saye :) :)

assalamualaikummmmmmmmmmmmmmmmm <3 <3 <3

huh ! lame gile ni tak tulis blog !!! haha. emmm  , hari ni aku nak kongsi pasal pertemuan aku dengan seorang yg sangat istimewa ni ! haha
kitorang berkenalan kat fb !! n kitorang bnyak chemistry tau !!
mmg gempaklah ! siape yg die kenal , sye un kenal , n kitorang ade sejarahla ngan org yg kitorang kenal uh!hehe paham ke ? tak paham ? buat lek je . :P haha . tak tau nk cakap ape . tgk je la gamba2 ni :) heheehhehee
 makan kfc ! farrah tak larat nak habiskan to sye pakse gak ! hahahaa
                   makin tembamla aku ! hahahahahhahaha
                                                                   
 tengz farra ajarkan kite main boling !! tape2 kite kalah ngan awk ntok pertame kali dan yg terakhir :):P
lupe mau ckp ,yg lawaknye , kitorang terserempak kat jalan raye, aku dlm kete aku la , die dlm kete die ! mmg bnyak chemistryla ! bes2 ! sayang farrah izzati !!

Wednesday, 1 June 2011


luahan hati aku semalam , sakit sangat hati . mak aku nampak aku nangis .. mak aku marah , . sebenarnya aku x abis lg semalam , bila mak aku nampak aku nangis ,aku terpaksela stop n teros tidor , naseb bek leh tidur ,, skang aku kat cc ngan acu ,, semoge lepas ni hari bahagia ntok aku . ..